Ali so si naši predniki ljubezen izpovedovali s poezijo?

Gostja dogodka Ljubezen skozi čas je bila pisateljica ga. Milena Miklavčič, avtorica knjige Ogenj, rit in kače niso za igrače. Pogovor z njo je potekal v obliki okrogle mize, kjer so sodelovale tudi uporabnice VDC Tolmin in dijakinje 2. letnika Gimnazije Tolmin.
Na okrogli mizi smo se pogovarjali, kaj je ljubezen pomenila našim prednikom in kako je bilo urejeno življenje na področju higiene, menstruacije, nosečnosti, spolnosti ipd. Milena Miklavčič nam je povedala, da so bili zakoni včasih dogovorjeni in da imamo danes povsem drugačno predstavo o zakonu in ljubezni, kot so jo imeli naši predniki.
Pripravili smo tudi kratek kulturni program. Na začetku je uporabnik, skupaj z dijakom Gimnazije Tolmin, izvedel kitarsko skladbo Francesco Goya. Nato sta dve dijakinji Gimnazije Tolmin prebrali par besed o današnjem dogodku.
Na koncu je pevski zbor VDC Tolmin zapel še tolminsko ljudsko pesem Magdalenca.
Za dogodek smo pripravili tudi zgibanko, ki so jo ilustrirali uporabniki VDC Tolmin. V zgibanki so zbrane pesmi o ljubezni oziroma o tem, kako ljubezen doživljajo uporabniki.

mag. Janja Barić, Varstveno delovni center Tolmin