Festival v Knjižnici Domžale

Knjižnica Domžale že od samega začetka izvajanja soorganizira festival Bralnice pod slamnikom. Skupaj z MIŠ založbo smo tudi letos pripravili dogodke, ki nam bodo ostali v lepem spominu.


Že v mesecu marcu smo gostili Matejo Gomboc, ki se nam je predstavila s svojim nagrajenim mladinskim romanom Balada o drevesu. Ob pogovoru, ki ga je vodila Tadeja Rode Teran, so se nam pridružili dijaki SŠ Domžale z mentoricami. Zgodba je pretresljiva, izjemno močna knjigo o spopadanju z izgubo, poskusu sprejemanja nesprejemljivega in razumevanju nerazumljivega.


V istem tednu sta nas obiskala še dva izjemna gosta. Iz društva Ambasadorji nasmeha sta se nam pridružila vodnica Irena in njen štirinožni prijatelj Roni, ki je učencem OŠ Roje pokazal trike, nas poslušal ob branju pravljice, za konec pa smo mu tudi zapeli, saj je uspešno našel vse priboljške, ki so mu jih otroci skrili. Irena in Roni sta nas v mesecu maju obiskala še enkrat in tudi tokrat je Roni prijazno sodelovali z učenci. Otroci so v družbi kosmatinca zelo uživali! Roni se nam je pridružil tudi ob zaključku bralne značke V sožitju s knjigo. Na prireditvi je mentorica Društva Sožitje bralcem podelila zaslužene nagrade.

Takole so o druženju z Ronijem zapisali na OŠ Roje:
»Ura preživeta s terapevtskim psom Ronijem je bila zelo dinamična in polna veselja. Sprva malce zadržano druženje, se je v nekaj minutah razvilo v nadvse sproščen obisk, ki bo našim otrokom še dolgo ostal v spominu. Roni je dal vsakemu otroku priložnost da ga spozna, nežno poboža ter vzpostavi zaupanje, nato pa se z njim še zaigra - Roniju so otroci metali žogico, s piškotom v obliki srca v dlani dajali navodila ("sedi", "svizec", "tačka" "petka",...), Roni pa jim je pridno sledil. Koliko veselja in navdušenja! In kako potrpežljiv je Roni.
Kuža je bil vesel, ker je mahal z repom. Radi smo se žogali z njim in ga božali. Imel je zelo lepo oprsnico. Bil je zelo prijazen in prav nič strašen. Všeč so nam bile njegovi triki. Morali smo biti tiho, da se ni prestrašil. Nismo smeli preveč "lesti" vanj, saj ga to moti (kot tudi nas, če nekdo "rine" v nas).
Nekateri so zaradi njegove prijaznosti in potrpežljivosti v trenutku premagali strah, spet drugi so potrebovali nekaj več časa, ob koncu druženja pa so ga vsi spustili k sebi in ga pobožali po mehki dlaki, z velikim nasmehom na obrazu.
Še bi si želeli takih srečanj!«


Prav tako smo v mesecu marcu v razstavnem prostoru lahko občudovali razstavo ilustracij Petra Škerla. Pripoved Rajskega vrta skozi zgodbo o božjem stvarjenju sveta pojasni nastanek Slovenije, s poudarkom na tem, kako da je na tako majhnem delčku sveta moč najti tolikšno (naravno) raznolikost in lepote. Po stari legendi jo je zapisala Erika Eichenseer, znana nemška zbiralka ljudskega slovstva, pripovedovalka in avtorica. Zasluge za vrhunsko vizualno podobo pripovedi pa gredo Petru Škerlu, ki se je stvariteljskega besedila lotil izjemno inovativno in bogu nadel povsem svojsko podobo.
Tako se pred bralcem odpirajo razkošne ilustracije s slikarskimi razsežnostmi, na katerih bo pozoren ogledovalec odkril tudi marsikateri poveden detajl ali simbol. Natanko med platnicami te knjige tiči odgovor na vprašanje iz ponarodele skladbe, ki jo gotovo vsi poznamo: »Slovenija, od kod lepote tvoje«.


V enotah Knjižnice Domžale se letos predstavljata razstavi ilustracij Marte Bartolj: Čudoviti vrt in Dogodivščina v žepu. Razstavi si lahko ogledate do konca meseca junija.


Čaka pa nas še ena razstava: v mesecu juniju bomo v Domžalah, na Oddelku za otroke in mladino, razstavili dela, ki so prispela na likovni natečaj festivala.


Tudi letos se nam je v okviru festivala z aktualnimi knjigami predstavila mag. Tilka Jamnik, strokovnjakinja na področju mladinske književnosti in branja, magistra bibliotekarstva, zunanja sodelavka MKL Pionirske – centra za mladinsko književnost in knjižničarstvo, članica Bralnega društva Slovenije in podpredsednica Društva Bralna značka Slovenije. Pripravila nam je predstavitev knjig, ki je namenjena vsem generacijam. S predstavitvijo najnovejše produkcije želimo spodbujati tudi starejše, da bi za branje knjig motivirali tudi svoje otroke in vnuke. Pri predstavitvi so sodelovale članice literarne delavnice Društva Lipa.


Skozi celoten mesec april smo v okviru festivala pripravili tudi zaključne prireditve za otroke, ki so uspešno zaključili s pripovedovanjem pravljic in pesmic v okviru projekta Pravljični palček, projekt družinskega branja. Knjižnica Domžale vsako leto pripravi seznam priporočenih knjig, otroci pa v vrtcu in šoli v sproščenem pogovoru predstavijo prebrano (berejo skupaj s starši). Letos smo na zaključku prebrali knjigo O miški, ki je oklofutala medveda, pripravili ustvarjalno delavnico in podelili priznanja.


V aprilu se nam je pridružila tudi Pika Nogavička, ki jo je v goste povabila animatorka Lidija Smerkolj Turšič. Pikina čajanka je namreč preplet pripovedovanja zgodb iz Pike Nogavičke, ustvarjanja in igranja. Otroci so pili čaj, grizljali piškote in ustvarjali.


V maju pa so se nam dvakrat pridružili učenci OŠ Venclja Perka. Spoznali so dansko pisateljico Mette Vedsø, ki se je predstavila z mladinskim romanom 130 utripov na minuto. Roman je presunljiv roman o tesnobi, pa tudi ganljivi moči povezane skupnosti, ki se razvije na Pijinem domačem stopnišču. Z avtorico se je pogovarjal Gašper Stražišar. Veseli smo, da se je avtorica ob obisku Slovenije ustavila tudi v naši knjižnici.


Letošnji festival smo v knjižnici začeli in zaključili z obiskom pisateljice Mateje Gomboc. Tokrat se nam je predstavila z živahno, prisrčno in hudomušno zgodbo z naslovom Sposojena babica Štefi. Pogovor z avtorico je usmerjala Katja Lamberšek, pridružili pa so se nam učenci OŠ Venclja Perka, ki so avtorico podrobno povprašali o njenih delih, o poti nastanka te knjige in navdihu, ki ga avtorica najde v naravi.


Festival nam je postregel z bogato vsebino in nasmejanimi obrazi obiskovalcev knjižnice.