S strokovnim srečanjem odprli 14. Bralnice pod slamnikom

S sobotnim tradicionalnim strokovnim srečanjem v Knjižnici Domžale smo odprli že 14. festival Bralnice pod slamnikom. Letošnje srečanje smo naslovili s Knjiga – moja izbira? in se spraševali o tem, koliko je ob obilici drugih možnih izbir dandanes knjiga sploh še izbira mladih, kakšne so njihove bralne navade, izpostavili pa smo tudi kar nekaj primerov dobrih praks in projektov, s katerimi mlade motivirati za branje.

Dr. Tina Bilban je predstavila izsledke ankete, izvedene med osnovnošolci (11–13 let), ki je med drugim pokazala, da imajo starši s svojim zgledom močan vpliv na branje otrok. Maruša Prelesnik Zdešar in Jasna Merklin sta v iskrivi predstavitvi govorili o Prebranih sivih celicah, rubriki priljubljene televizijske oddaje Male sive celice, v kateri želijo dati besedo mladim, tako da so prav oni tisti, ki pritegnejo k pogovorom o knjigah in postanejo nekakšni bralni vzorniki. Prisluhnili smo tudi mag. Špeli Frlic, pripovedovalki in sodelavki Vodnikove domačije, ki je zasnovala Pravljični studio – projekt, namenjen spodbujanju pripovedovalskih kompetenc pri otrocih. Nika Pušlar in Sara Medved sta delili svojo izkušnjo sodelovanja pri festivalu Itn., festivalu angažiranega pisanja. Dr. Miha Kovač pa nas je navdušil s svojim predavanjem o pomembnosti branja na višji ravni. Strokovno srečanje smo zaokrožili z okroglo mizo, na kateri se je dr. Tina Bilban pogovarjala z mentoricama branja Štefko Zore in Marto Grkman Repolusk ter njunimi učenkami Nežo Godler, Brino Ano Burnik, Ajdo Strniša in Lizo Nejo Mlinarič. Zbrano občinstvo so navdušile s kopico idej za spodbujanje branja med mladimi ter z nami delile svoje dragocene izkušnje ter premisleke o branju, knjigah in delu z mladimi. Navdihujoče! Srečanje je tudi letos moderiral Ambrož Kvartič.

Ob pogostitvi in sproščenem kramljanju smo zaključili čudovito druženje. Festivalska ekipa se zahvaljuje vsem sodelujočim za odlična predavanja, Knjižnici Domžale ter zvestim poslušalkam in poslušalcem za iskrive debate, predloge in podporo. Naj živi branje!

Dogodek sofinancirata Javna agencija za knjigo RS in Občina Domžale.