Videi s strokovnega srečanja

Letošnje strokovno srečanje z naslovom Do konca in naprej: Čar pustolovskih in zgodovinskih mladinskih knjig smo izpeljali pred živo publiko v Knjižnici Domžale, obenem pa ste se nam preko spleta lahko pridružili vsi, ki vas je tema zanimala.

Spodaj dodajamo videe posameznih predavanj.

 

dr. Dragica Haramija: Kakšna pustolovščina! – bratovščine, koliščarji, geniji v kratkih in manj kratkih hlačah, detektivi z očali in brez njih, taborniki, Marsovčki, ribe, ki jih bolijo glave in vsi drugi pustolovci, ki se skrivajo v knjigah.

Dr. Dragica Haramija, literarna zgodovinarka, predava na Univerzi v Mariboru (Filozofska fakulteta, Pedagoška fakulteta), njeno temeljno področje raziskovanja je mladinska književnost: teorija žanrov v mladinski prozi in literarna zgodovina slovenske mladinske književnosti.

 

Anita Dernovšek: »K'r neki …« – mikata mlade še pustolovščina in dalja v zgodbah? Igrati se z mladimi bralci po prebrani zgodbi, da ne bo k'r neki – ni enostavno! Ali pač? Resnica ali izziv za mentorje branja?

Anita Dernovšek, slovenistka in učiteljica, ki svojo ljubezen do zgodb deli med osnovnošolko mladino, s katero se najraje pogovarja o prebranih zgodbah in išče stičišča, kjer se lahko srečajo sodobni mladi bralec, avtor in zgodba. Je avtorica več didaktičnih gradiv, ki jih je pripravila ob ponatisu knjig za Cankarjevo tekmovanje.

 

dr. Miha Kovač: Knjige: včeraj, danes, jutri – ali nikoli več? – kako so se skozi zadnjih sto let spreminjale knjige za otroke in mladino ter kako so te spremembe vplivale na bralne navade, ali poslušanje lahko nadomesti bralno izkušnjo ter zakaj je bralna izkušnja edinstvena in nenadomestljiva.

Dr. Miha Kovač, redni profesor s področja bibliotekarstva, magister menedžmenta in diplomirani komparativist, ki se raziskovalno ukvarja s svetovnim knjižnim trgom in knjigo kot medijem.

 

Gašper Kvartič: Antika mene mika - kako učitelj klasičnih jezikov in antičnih vsebin odgovarja na večno vprašanje obujanja in ohranjanja interesa pri učencih.

Gašper Kvartič, učitelj latinščine in antičnih vsebin na Gimnaziji Škofja Loka in OŠ Milana Šuštaršiča, prevajalec in glasbenik.

 

Med napetim in poučnim: o pisateljskih in uredniških prijemih z Igorjem Karlovškom, Sebastijanom Pregljem in dr. Tino Bilban. Pogovor vodi Ambrož Kvartič.