Videi s strokovnega srečanja 2024

dr. Tina Bilban: Kakšna knjiga je moja izbira? – Učence višjih razredov osnovne šole smo povprašali o njihovih bralnih navadah, pa tudi o tem, kakšne knjige najraje berejo v prostem času in pri domačem branju. Na srečanju bomo predstavili rezultate ankete. Je knjiga izbira slovenskih osnovnošolcev? In kaj bi, po njihovem mnenju, pripomoglo k temu, da bi jo večkrat vzeli v roke.

Maruša Prelesnik Zdešar in Jasna Merklin: Prebrane celice – Oddaja Male sive celice že 28 let navdušuje gledalce in se nenehno ustvarjalno in vsebinsko razvija. Pred štirimi leti je v sodelovanju z nacionalnim bralnim projektom Zlata hruška uvedla rubriko Prebrane celice, ki spodbuja bralno kulturo med mladimi. Na predavanju bomo razmišljali o trikih, kako pritegniti k branju mlade, predvsem pa jih privabiti v debato o knjigah. Zlasti pa se bomo spraševali, na kakšen avdio ali video način lahko pritegnemo mlade k temu, da odložijo elektronske naprave in preberejo knjigo.

Nika Pušlar in Sara Medved: Kam po žlico literature in izkušenj? – Itn., In Tako Naprej, tudi pod daljšo sopomenko festival angažiranega pisanja, je eden od literarnih potočkov, ki tečejo in polnijo špranje med različnimi bolj znanimi literarnimi dogodki. Je festival, ki ni samo enkraten dogodek, temveč tudi kraj učenja, pridobivanja glasu in iskanja, ki medse z veseljem sprejme mlade in jih podpre pri idejah in tem, kaj in koga bi želeli letos slišati – vse to pa se zrcali na samem festivalu, v dogodkih, ki jih koordinirajo in vodijo sami. Je prav poseben otok zajtrkov z avtorji, menjalnic poezije, družbeno angažiranih pogovorov, gledaliških uprizoritev in predvsem – literature, ki vse skupaj povezuje.

dr. Miha Kovač: Knjižno branje v času umetne inteligence – V času zaslonov in umetne inteligence se bomo na predavanju spraševali, kaj izgubimo in kaj dobimo, če nehamo brati knjige, kdaj je bolj smiselno brati s papirja in kdaj z zaslona, zakaj občutek, da je branje napor, in ali lahko umetna inteligenca bere namesto nas.

Okrogla miza Knjiga, moja izbira? – Tina Bilban v pogovoru z Marto Grkman Repolusk, Štefko Zore in mladimi bralci – na okrogli mizi se bo Tina Bilban pogovarjala z dvema odličnima promotorkama branja, ki svoje poslanstvo opravljata neposredno med bralci na osnovni šoli, ter z mladimi bralci, ki lahko o uspehih tovrstne promocije poročajo neposredno iz prve roke. Kako spodbujati branje med mladimi? Kakšne knjige radi prebirajo? In kdaj je branje njihova izbira?