Videi s strokovnega srečanja

Letošnje strokovno srečanje Niso vse knjige za hec: Problemska literatura med bralci je poželo veliko zanimanja med gledalci. S spletno različico je festivalsko srečanje doseglo širši krog poslušalcev in gledalcev. In vaši odzivi na srečanje so bili izjemno dobri. Spodaj dodajamo povezave do posameznih predavanj.

 

Mag. Tilka Jamnik: Mladinske knjige o rečeh, ki niso hec

Mag. Tilka Jamnik, strokovnjakinja na področju mladinske književnosti in branja, magistra bibliotekarstva, zunanja sodelavka MKL, Pionirske – centra za mladinsko književnost in knjižničarstvo, članica Bralnega društva Slovenije in podpredsednica Društva Bralna značka Slovenije – ZPMS predstavlja sodobno produkcijo mladinskih problemskih romanov po tematskih sklopih.

 

Dr. Gaja Kos: Brez zavor - česa in kako se lotevajo slikanice s problemsko tematiko

Dr. Gaja Kos, doktorica s področja literarnih ved, se kot znanstvenica in kritičarka ukvarja z otroško in mladinsko književnostjo, obenem pa je tudi urednica in pisateljica. V prispevku predstavlja najboljše otroške slikanice, ki se na zanimiv in inovativen način lotevajo najrazličnejših problemskih tem.

 

dr. Katja Wiebe: Problem novels for teenagers as presented in the White Ravens Catalogue 2015–20

Dr. Katja Wiebe, urednica za vzhodnoevropsko otroško in mladinsko literaturo v največji knjižnici otroške in mladinske literature na svetu – Internationale Jugendbibliothek v Münchnu, v predavanju predstavlja najnovejšo knjižno bero mladinskih knjig s problemsko tematiko, ki je bila izpostavljena in nagrajena v katalogih Bele vrane med leti 2015 in 2020.

 

Nina Prešern: V knjigah so sami problemi

Nina Prešern, knjižna blogerka in profesorica slovenščine predstavlja različne poti in načine, kako približati mladinske problemske romane mladim bralcem generacije Z. V svojem predavanju izpostavi nekaj primerov dobre prakse, ki jih kot profesorica slovenščine prakticira na Gimnaziji Ledina, kjer poučuje.

 

Dr. Vanesa Matajc: Magija pripovedi: kako postanem nekdo drug (in ostanem jaz)

Dr. Vanesa Matajc je redna profesorica na Oddelku za primerjalno književnost in literarno teorijo Filozofske fakultete v Ljubljani in literarna zgodovinarka, ki med drugim predava tudi o literarni teoriji in zgodovini romana. V predavanju strokovnega srečanja analizira tri novejše mladinske problemske romane s širšo skupno tematiko posebnih potreb – Čudo, Aljaska in Bratov kožuh.

 

Boštjan Gorenc – Pižama: S smehom nad bolezen: humor v romanu Krive so zvezde Johna Greena

Boštjan Gorenc – Pižama, prevajalec, pisatelj in stand-up komik predstavlja različne humorne načine, kako se v romanu Krive so zvezde pisatelj John Green spoprime s težkimi temami, kot sta bolezen in umiranje. Ponudi pa nam tudi vpogled v dileme, s katerimi se kot prevajalec srečuje ob svojem delu.

 

Ni napačnih zgodb: okrogla miza s pisateljico Cvetko Sokolov in ilustratorko Milanko Fabjančič

Na okrogli mizi s pisateljico Cvetko Sokolov in ilustratorko Milanko Fabjančič se je Maša Ogrizek pogovarjala o njunem ustvarjalnem delu, pristopih k pisanju in ilustriranju mladinske problemske literature, ki naj bodo tankočutni in vselej s posluhom za mladega bralca.