10. marec,
sreda
11. marec,
četrtek
22. marec,
ponedeljek
21. april,
sreda
22. april,
četrtek
11. maj,
torek
19. maj,
sreda
20. maj,
četrtek
21. maj,
petek
25. maj,
torek
27. maj,
četrtek
28. maj,
petek
16. junij,
sreda

10. marec, sreda

08:20
do
09:00
Festivalski dan Mariborske knjižnice
Pisatelj Sebastijan Pregelj in njegova zbirka knjig Zgodbe s konca kamene dobe

V okviru festivala mladinske literature Bralnice pod slamnikom so marca 2021 v Mariborski knjižnici pripravili spletni pogovor s Sebastijanom Pregljem. Usmerjala ga je bibliotekarka Meta Blagšič. S pisateljem so se družili učenci OŠ Angela Besednjaka.

17:00
do
19:00
Spletni dogodek
Strokovno srečanje – NISO VSE KNJIGE ZA HEC: problemska literatura med bralci

S strokovnim srečanjem se začenja že 11. mladinski festival Bralnice pod slamnikom. Osrednja festivalska tema je problemska literatura za otroke in mladino, naslov festivala pa je temu primeren: Ni hec! Tej tematiki se bodo posvetili tudi naši predavatelji in predavateljice, ki bodo mentorjem branja, učiteljem in profesorjem slovenščine, knjižničarjem in drugim, ki pri delu z mladimi uporabljajo knjige, približali uspešne strokovne prakse motiviranja mladih bralcev.

Tematika:
Strokovno srečanje, ki se bo odvilo v dveh delih, bo ponudilo pregled kvalitetnih problemskih romanov in slikanic, ki so na voljo za delo z mladimi, pokukali bomo celo čez mejo in osvetlili trende tovrstnih romanov v tujini. Izpostavili bomo primere dobre prakse pri delu s knjigami med mladimi in na konkretnih primerih pogledali, kako avtorji pri svojem ustvarjanju sploh pristopijo do takšnih tem.

Čas dogajanja:
Strokovno srečanje bo letos zaradi posebnih okoliščin potekalo prek spleta. V udobju svojega doma se nam boste lahko pridružili v sredo, 10. in v četrtek, 11. marca 2021, med 17. in 19. uro.
Kotizacije letos ne bo.

Sodelujoči:
• mag. Tilka Jamnik, strokovnjakinja na področju mladinske književnosti in branja, magistra bibliotekarstva, zunanja sodelavka MKL, Pionirske – centra za mladinsko književnost in knjižničarstvo, članica Bralnega društva Slovenije in podpredsednica Društva Bralna značka Slovenije – ZPMS.
• dr. Gaja Kos, doktorica s področja literarnih ved, ki se kot znanstvenica in kritičarka ukvarja z otroško in mladinsko književnostjo, urednica in pisateljica.
• dr. Katja Wiebe, urednica za vzhodnoevropsko otroško in mladinsko literaturo v največji knjižnici otroške in mladinske literature na svetu – Internationale Jugendbibliothek v Münchnu, ki izbira knjige tudi za zbirko Bele vrane.
• dr. Vanesa Matajc, redna profesorica na Oddelku za primerjalno književnost in literarno teorijo, literarna zgodovinarka, ki na fakulteti med drugim predava o literarni teoriji in zgodovini romana.
• Boštjan Gorenc – Pižama, prevajalec, pisatelj, stand-up komik je že od malih nog zaljubljen v jezik, ki je tudi skupni imenovalec vsega, s čimer se ukvarja. Pri svojem delu skuša mlade na inovativne načine motivirati k branju.
• Maša Ogrizek, sociologinja kulture in filozofinja, sprva je delovala predvsem kot kritičarka in novinarka, zadnja leta pa zlasti kot mladinska pisateljica. Po njeni knjigi Koko Dajsa v mestu nastaja serija kratkih animiranih filmov, po knjigi Gospa s klobukom pa radijska igra.
• dr. doc. Cvetka Sokolov, slovenska mladinska pisateljica, pesnica in visokošolska profesorica. V delih za majhne otroke opisuje drobne otroške radosti, pa tudi stiske, strahove in skrbi, ki jih otrok premaguje ob podpori odraslih. V otroških in mladinskih problemskih romanih se posveča temam, ki vznemirjajo in spodbujajo k razmisleku, denimo spolni zlorabi, odnosu med vernimi in nevernimi in nasilju v družini.
• Milanka Fabjančič, akademska slikarka in ilustratorka. Ustvarja knjižne ilustracije, snemalne knjige in kostumografske skice, je avtorica dveh animiranih filmov in ima lastno blagovno znamko HA HA.

Vaše prijave zbiramo do srede, 3. marca 2021 na elektronskem naslovu festivalmladi.domzale@gmail.com. Število mest je omejeno.

Srečanje bo vodila Maša Ogrizek.

Vabljeni!